הסדר הקוסמי ועקרונות הבריאה
הסדר הקוסמי ועקרונות הבריאה
כבר לפני כמה אלפי שנים השתחררו אנשים לרגע מהעיסוק בצרכי ההישרדות היום-יומית והתבוננו סביבם, מתפעלים ומתפעמים מהעולם הסובב אותם. הם התבוננו סביבם וראו סדירויות – תופעות החוזרות על עצמן גם אם הן מופיעות בלבושים שונים. הם הכירו והוקירו סדירויות אלה, ותהו מה משמעותן. הם הבינו שסדירויות מעידות על עקרונות קוסמיים ('קוסמוס' ביוונית עתיקה = סדר) אוניברסליים (= כלל יקומיים) העומדים מאחוריהן – עקרונות בסיסיים, המשותפים לכל התופעות האלה – ותהו מהם העקרונות האלה. הם ראו את אותם הדברים שכולם רואים – הסביבה האנושית כמו גם הטבע החי והדומם – אך הביטו בהם במבט שונה. הם לא שאלו "במה יכולים דברים אלה לשרת אותנו?" אלא "מה המשמעות של מה שאנו רואים?"
• עקרונות קוסמיים ראשוניים, המשקפים את הסדר שביקום ותקפים הן לעולם הגשמי והן לעולם הרוחני.
• עקרונות אוניברסליים, קבועים ונצחיים, העומדים מעל לכל תיאוריה, מעל לכל דת.
• עקרונות שיש בהם כדי להיות ציוני דרך, קווים מנחים לחיים, מעין "מפת דרכים" לבריאה, כדי שנוכל להשתמש בהם ולנהל את חיינו ולמלא את תפקידנו בבריאה בצורה המיטבית.
דאו אשר תוכל להגדירו
אינו דאו נצחי
שם אשר תוכל לכנותו
אינו שם נצחי
נטול השם הוא מקור ראשיתם של שמים וארץ
בעלת השם היא אימם של ריבוא דברים
אחת-שתיים-שלוש – ידיים על הראש
אחת-שתיים-שלוש – דג מלוח!
אבן נייר ומספריים – המנצח בין השניים – אחת-שתיים-שלוש!
ההיבט האנושי בנו – הרוח, הניצוץ האלוהי – המציין את ההבדל בינינו לבין בעלי החיים, ההופך (בפוטנציה) את האיכות של הקיום שלנו לגבוהה יותר מזה של בעלי חיים – הוא קיים בעולם הלא-גשמי. לא ניתן לגלות אותו על ידי אמצעים ושיטות שמתאימות לעולם הגשמי.