עקרונות הבריאה כמפת דרכים לחיים

fleur de lis

עקרונות הבריאה כמפת דרכים לחיים

העקרונות הקוסמיים, עקרונות הבריאה, שבאים לידי ביטוי בתהליכי החיים השונים, הם הכלים לבניית 'מפת הדרכים' לחיים. הבנת העקרונות והיישומים שלהם היא הבסיס לבניית 'מפת הדרכים'.
"תכלית היצורים התבוניים היא ללכת בעקבות חוקי היקום".[1]
מדוע שיהיה לנו ענין בעקרונות הבסיסים של הבריאה? מה אנחנו מבקשים, ומדוע ולמה אנו מבקשים את זה?
עקרונות היסוד של הבריאה כשמם כן הם – עקרונות יסודיים, שבאים לידי ביטוי הן בחיינו והן בעולם שסביבנו בכל מקרה. לכן כדאי לנו להכיר אותם, כדי שנוכל ליישם אותם בצורה מיטבית, חיובית ובונה, להתקדמות והתפתחות בחיינו.
מוכר הדימוי לאדם כרַכָּב הנוהג במרכבה שהיא המיכלול האנושי, הנמשכת ע"י מספר סוסים שהם הפונקציות השונות של המיכלול. חשוב לנו שהסוסים ידהרו בהרמוניה, בצורה מתואמת, כדי שנוכל להתקדם ולהתפתח במסלול חיינו. אבל אם כל סוס מושך לכיוון אחר, ללא תואם ביניהם, אז התוצאה היא כאוטית ללא אפשרות להתקדם.
האחריות להנחיית ה'סוסים' היא עלינו, על האדם הנוהג במרכבה. אך כדי שנדע להנחותם בצורה נכונה עלינו להכיר, טוב ככל שנוכל, הן את המיכלול האנושי והן את העולם שמסביבנו. לפיכך, הכרת העקרונות הקוסמיים תסייע לנו להנחות את הסוסים למשוך את מרכבתנו בצורה נאותה ותואמת.
הדחף הראשוני המניע אותנו בבקשנו ללמוד ולהכיר ולדעת את עצמנו ואת העולם שסביבנו הוא סקרנות. זהו דחף מובנה שקיים בנו כבר מתקופת הינקות, המביא פעוטות לשאול 'מה זה?', לנסות ולהתנסות, ולבדוק יחסי גומלין בין חפצים ועצמים שהם פוגשים בסביבה בה הם מצויים.
אך במהלך ההתבגרות אנו מבקשים גם ללמוד, להכיר, לדעת, את העקרונות השולטים בעולם, הן בעולם הטבע והן בהתנהלות האנושית, ואת המשמעויות שלהם, כדי שנוכל להשתמש בהם ולנהל את חיינו בצורה המיטבית. המקור שממנו אנו לומדים אותם הינו, בדרך-כלל, הסביבה בה אנו חיים – משפחה, בית-ספר, ומערכות חברתיות אחרות, ובכך אנו למעשה מוגבלים למה שמערכות אלה מסוגלות להעניק לנו.
אנחנו מבקשים להבין את העולם בו אנו מוצאים את עצמנו, כדי שנוכל לנהל כהלכה את חיינו. אנו חלק מהעולם ואנו רוצים לדעת איך לכוון את החיים שלנו בהתאם. אנו מבקשים הדרכה כדי שנוכל להתמצא ולפעול בעולם הזה שאנו גדלים לתוכו.
אנחנו זקוקים להדרכה. בלי הדרכה אנו "הולכים לאיבוד".
לפיכך עלינו להכיר את העקרונות היסודיים של הבריאה. ככל שנכיר עקרונות אלה ואת האופן בו הם באים לידי ביטוי, ויכולים לבוא לידי ביטוי, בחיינו, כך נוכל ליישם את השימוש המיטיב בהם.
בפרט, מטרת החינוך האנושי היא להכין את האדם הצעיר לחיים, לתת לו כלים כדי שיוכל להיות אדם טוב יותר. לכן גם חלק מהחינוך האנושי צריך להיות הכרת העקרונות הקוסמיים, האופנים שאנו יכולים לקבל מהם הנחיה ודרכים ליישומם.
העקרונות הקוסמיים כ"מפת דרכים"
כאשר אדם מתכנן לנסוע לעיר חדשה, מדינה חדשה, הוא מכין את עצמו עם מפות המדריכות כיצד להסתדר בכבישי וברחובות הטריטוריה הזו שהיא חדשה לו. כיום יש אפילו יישומים סלולריים שנותנים הנחיות מדויקות בקול אנושי כמעט בכל מקום בעולם. מפות אלה זמינות מכיוון שמישהו כבר היה שם בעבר. זו טריטוריה ידועה.
המסע של חיי האדם שונה לחלוטין.
אף אחד מאתנו לא באמת יודע לאן יביא אותנו הרגע הבא. אנחנו רגילים לסדירות, לשיגרה, ואנו מצפים שהסדירות תימשך – שמש זורחת, קימה בבוקר, הליכה לעבודה, וכך הלאה – כי הסדירות בחיינו נותנת לנו תחושה של בטחון, והציפיות שאנו בונים על הסדירויות עוזרות לנו להימנע מחשיבה והתמודדות בלתי-פוסקת עם הבלתי-ידוע. אבל הרגע הבא תמיד יכול להביא הפתעה בלתי צפויה – רעידת אדמה, מתקפת טרור, התקף לב, מגפה עולמית וכיו"ב.
הרגע הבא, העתיד כולו, הם לכל אחד מאיתנו טרה אינקוגניטה – אדמה בלתי-מוכרת. אין לנו מפה לרגע הבא. איש לא היה שם בעבר, ואיש אינו יכול להנחות אותנו אליו.
אנו מבקשים הדרכה אל הלא-נודע. אמנם אין ביכולתנו לדעת מה העתיד טומן בחובו, אך הכרת העקרונות הקוסמיים מאפשרת לנו להכיר את "כללי המשחק" בכל סיטואציה שתהיה. העקרונות הקוסמיים מציעים הדרכה לחיי אדם. הם לא יכולים לומר לנו מה לעשות – זה רק על האדם להחליט – אך הם יכולים להציע הכוונה.
כאשר אנו נוסעים לעבר יעד כלשהו ומגיעים לצומת דרכים, אנו נעזרים במפה כדי לזהות את הכיוון בו עלינו להמשיך. גם כאשר אנו מגיעים לצומת בחיים אנו מבקשים לדעת מהי הפנייה הנכונה לנו. אבל איך נדע אם אף פעם לא היינו שם?
במסע החיים האנושי אנו יכולים לפעול בדרך של ניסוי ותעיה, וטעיה, ותהיה. למשל, מחוסר ניסיון אנו עשויים לבחור כיוון שהוא, לכאורה, לא נכון, אך מצד שני, אולי זה דווקא כן הכיוון הנכון עבורנו באותו הרגע, מכיוון ששיעור חשוב מחכה לנו שם בדרכנו. הצומת מגלמת לנו אז התנגדות, שמחייבת אותנו לבחור ולהחליט. גם זה "עזר שכנגד".
אנו יכולים לפנות אל האינטואיציה שלנו, אל הקול הפנימי שבנו, לקבל הנחיה. ככל שנהיה יותר מחוברים וקשורים אל העקרונות הקוסמיים כך נוכל לקבל הנחיה יותר מושכלת מהקול הפנימי. במובן מסוים, האינטואיציה, הקול הפנימי, והעקרונות הקוסמיים מאפשרים לנו להתחבר אל העתיד שלנו.
לכן נאמר [2] "אמונה היא באומץ לחיות באי-ודאות". הכרת העקרונות הקוסמיים היא בסיס לאמונה.
כאנשים בוגרים, אנו מבקשים ליצור ולגבש לעצמנו תמונת עולם שלמה, עקבית ומקיפה ככל האפשר מתוך האירועים וההתנסויות בחיינו, או במדויק יותר מתוך הרשמים שאנו מקבלים מאירועים והתנסויות אלה והמשמעויות שאנו מגלים להם בתוכנו. ברור שבפועל, תמונת עולם כזו אינה יכולה להיות שלמה במלוא מאת האחוזים והיא תמיד חלקית, אפילו חלקית ביותר, אבל אנחנו יכולים תמיד לשאוף לעשות אותה שלמה יותר.
אפשר לדמות יצירת תמונת עולם כזו ליצירת תמונה בתַצְרֵף (jigsaw puzzle): בדרך-כלל אנו מקבלים תצרף כזה בתוך קופסת קרטון, שבתוכה שקית ניילון עם המון חלקים קטנים, ועל פניה יש תמונה גדולה שנוכל לשחזר אותה אם נצרף נכון את כל החלקים. אנחנו ניגשים למלאכת הצירוף מתוך ידיעה שיש פתרון והוא בר-השגה, ונגד עינינו מציגה התמונה שעל המכסה את הפתרון שאליו יש להגיע. בנמשל, שהוא תמונת העולם שלנו, החלקים הקטנים היוצרים את התמונה הם האירועים וההתנסויות בחיינו, הרשמים שאנו מקבלים מהם ומשמעויותיהם. בשונה מהמשל, בחיים לא נתונה לנו מראש תמונה ולא קיים מול עינינו הפתרון אליו צריך להגיע. ככל שנאסוף את האירועים וההתנסויות בחיינו ונצרף אותם נכון נקבל תמונת עולם שלמה יותר ועקבית יותר.
איך אנחנו מתאימים, מחברים ומצרפים את החלקים השונים כדי ליצור תמונת עולם תואמת, עקבית ושלמה יותר?
כמו במשחק התצרף, גם כאן אנו נעזרים במספר פרמטרים על מנת לזהות את החלקים התואמים. חוויות, הדהוד ..
יישומים של עקרונות הבריאה
הסדירויות הקוסמיות, המצויות בליבה של המארג הקרוי 'יקום', אינן כאלה שאפשר למדוד או לחשב. הן מבטאות עקרונות אוניברסליים – לא חוקי הפיסיקה, אלא עקרונות כמו 'עקרון השניים' ו'עקרון השלוש'. את החיים ודאי שאי אפשר למדוד ולחשב, ואמנם עקרונות אלה אינם נוגעים במדידה וחישוב – הם משמשים כהנחיות.
השאלה היא – איך לקבל מהעקרונות הקוסמיים הנחיה וליישם אותם בצורה חיובית ובונה להתקדמות והתפתחות בחיינו?
נניח, כדוגמא, שיש בידנו מכשיר רדיו, ואנו מבקשים להתחבר לאחד משידורי הרדיו. אנו יודעים שכל תחנת רדיו מאופינת ע"י תדר משלה, וכדי להתחבר לאחת מהן, נניח גלי צה"ל, עלינו לכוון את מכשיר הרדיו שלנו לתדר המתאים. ברור לנו, ואין כאן שום ספק, שאם נכוון את המכשיר לתדר של רשת ב', למשל, לא נוכל לקלוט את גלי צה"ל – נקלוט משהו שונה.
כך הדבר גם עם העקרונות הקוסמיים. עלינו ללמוד למה אנו מבקשים להתחבר, ואיך לכוון את עצמנו להתחבר אליהם.
ברשימות הבאות תובאנה דוגמאות קונקרטיות לחיבור עם העקרונות הקוסמיים ויישומם בחיינו. בנוסף, נושא החיבור עם תכנים קוסמיים, ועקרונות הבריאה בפרט, יידון ברשימה נפרדת.
(פורסם 16.8.2022; עודכן 25.8.2024)
[1] מרקוס אורליוס, "מחשבות לעצמי" (נהר ספרים, בנימינה, 2012). פרק 2, פסקה 16.
[2] יונתן זקס, "לרפא לב שבור" (ספרי מגיד, הוצאת קורן, 2010) עמ' 93.